Gazdag ízek, ropogós bőr, fanyar alma. Az ünnep színe-java benne van ebben az ünnepi lakomában.
- Terítsük ki nagy vágódeszkára a sertés császárhúst. Vágjuk be az egyik szélén a bőre mellett közvetlenül, majd a negyedéig távolítsuk el a sertés bőrét. Ezzel a résszel kezdjük majd a feltekerését a húsnak! Fordítsuk meg a húst, hogy a bőrös fele legyen alul.
- Éles késsel vágjuk be a húsos részt, majdnem a bőréig mindkét átlós irányában, 2-3 cm-enként, hogy rombusz mintát kapjunk.
- Mozsárban zúzzuk darabos-pépesre a diót, aszalt paradicsomot, fokhagymát, rozmaringot a borssal, sóval, és a Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajjal. Dörzsöljük a diós keveréket a húsba szelt mintákba, jó alaposan.
- Kezdjük el a hús feltekerését a bőr nélküli résszel, majd próbáljuk minél szorosabban feltekerni, hogy hengert kapjunk. Spárgával kössük meg a hústekercset 3-4 cm-enként, hogy egyben maradjon a tekercs.
- Keverjük ki sóval a sütőport, majd dörzsöljük be vele körben a sertés bőrét. Tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe!
- Melegítsük elő a sütőt 140 ºC-ra. Tegyük az éjszakai pihenő után a betekert húst kevés Vénusz 100% napraforgó-étolajjal kikent tepsibe. Öntsünk a hús mellé 1-2 dl száraz fehérbort, majd tegyük a sütőbe 3 órára.
- Hevítsünk magas falú fazékban kanálnyi Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, ha üvegesedik, akkor mehet bele a liszt is. Pirítsuk le 2-3 perc alatt a lisztet, majd öntsük fel a vörösborral. Keverjük csomómentesre!
- Öntsük fel a vízzel is a vörösbort, majd adjuk hozzá a balzsamecetet, szójaszószt, mustárt, rozmaringot. Gyakran kavarva főzzük készre a mártást 40-50 perc alatt. Sózzuk ízlés szerint!
- A 3 óra elteltével emeljük fel a sütő hőmérsékletét 190 ºC-ra.
- Pucoljuk meg a krumplit, és daraboljuk fel 3-4 cm-es kockákra.
- Hámozzuk meg az almát, távolítsuk el a magházát, majd daraboljuk nagyjából akkorára, mint a krumplit.
- Keverjük össze kevés sóval az apróra vágott, friss petrezselyemmel, majd terítsük el egy sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük a sütőbe.
- Ha az almás krumpli már majdnem elkészült, emeljük fel a sütő hőmérsékletét 240 ºC-ra. Süssük készre 20 perc alatt a sertéstekercset!
- Ha a hús elkészült, és roppanós a bőre, tegyük vágódeszkára pihenni 10 percre. Távolítsuk el a spárgát, majd éles késsel szeljük fel. Tálaljuk melegen az almás krumplival és a vörösbor mártással!
Elkészítési tipp
Sütés közben locsolgathatjuk a húst a szaftjával.
A sütés utolsó, magas hőmérsékletű fázisában kezd majd ropogóssá sülni a bőre!
Használjunk savanykásabb almát a körethez.