Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.
Hozzávalók
(4 főre)
40 dkg darált sertéshús
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
3 ek étolaj
1 ek őrölt fűszerpaprika
1 tk majoranna
só, frissen őrölt bors
180 g búzaliszt
360 ml 2,8%-os tej
50 ml szódavíz
2 egész tojás
2 ek étolaj
1 csipet só
4 egész tojás
150 g finomliszt
150 g zsemlemorzsa
napraforgó étolaj, a sütéshez
250 ml tejföl
1 kis csokor kapor, aprítva
hústű, vagy fogpiszkáló
Főétel
Elkészítés:1 óra és 30 perc
Nehézségi szint:Közepes

Hortobágyi húsos palacsinta – tejfölös kaporöntettel

A töltelékhez: A vöröshagymát aprítsuk fel, majd kevés olajon dinszteljük meg. Ha már üveges, húzzuk le tűzről, és ekkor szórjuk rá a fűszerpaprikát. A tűzre visszatéve hozzáadhatjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott fokhagymát és a fűszerekkel együtt pirítsuk meg, kevés víz hozzáadásával főzzük puhára. Majd betöltésig hagyjuk kissé hűlni.

A palacsintákhoz: Egy tálban a lisztet a tejjel simára keverjük – a tejet folyamatosan, keverés közben hozzáadva -, majd további folyamatos keverés mellett, a többi összetevőt is hozzáadjuk. Ha teljesen sima a keverék, akkor kezdhetjük kanalanként kisütni (ha szükséges szódavízzel lazíthatjuk a tésztát).
Felhevítjük a serpenyőt – ha szükséges, pár csepp olajjal.
Ha felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk.
Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta.
A kihűlt darálthúst a palacsintákba töltjük úgy, hogy a közepükre halmozunk kanállal egy-egy adagot, először alulról, majd oldalról hajtjuk be és szorosan feltekerve, kis csomagokat készítünk, végeit hústűvel, vagy fogpiszkálóval rögzítjük.

A panírozáshoz: egy széles lapos tányérra szórjuk a lisztet, egy mélyebb tányérban verjük fel a tojásokat, egy harmadik lapos tányérba szórjuk a zsemlemorzsát.
Ebben a sorrendben panírozzuk ki a betöltött palacsintákat: liszt-tojás-zsemlemorzsa. Majd bő forró olajban süssük aranybarnára, ropogósra. Egy fém szűrőbe szedjük ki őket és hagyjuk lecsöpögni.

Tálaljuk frissen aprított kaporral elkevert tejföllel meglocsolva.