Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.
Hozzávalók
(5 főre)
1 kg pörköltnek való csontos bárányhús
1 nagy vöröshagyma vagy 1 evőkanál Univer vöröshagymakrém
5-6 evőkanál olaj (eredetileg 8 dkg zsír)
1-2 gerezd fokhagyma vagy fél kiskanál Univer fokhagymakrém
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1-1 közepes nagyságú zsenge zeller és karalábé
só, őrölt fekete bors
1-1 paradicsom és zöldpaprika (tévépaprika)
fél kiskanál Univer Erős Pista
maréknyi zöldborsó (idényen kívül fagyasztott is lehet)
2 evőkanál Univer mustár
2 kis pohár (300 gramm)
tejföl

A májgaluskához:
25 dkg báránymáj
1 újhagyma
fél csokor petrezselyem
2-2 púpozott evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa
1 tojás
só, őrölt fekete bors

A díszítéshez: Univer Karikás Pista
Főétel
Elkészítés:2 óra
Nehézségi szint:Nehéz

Kunszentmiklósi báránygulyás

A bárányhúst 2,5 centis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Egy fazékban vagy egy lábasban az olajat megforrósítjuk, az előzőeket rárakjuk, és közepes lángon kb. 15 perc alatt kevergetve megpirítjuk. A vége felé a zúzott fokhagymával fűszerezzük.

A zöldségeket megtisztítjuk, kisujjnyinál kicsit kisebb hasábokra vágjuk. A húsra dobjuk, kevergetve további 6-8 percig pirítgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk. Kb. 2 liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk. A paradicsomot, a zöldpaprikát és a cseresznyepaprikát belerakjuk. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 1 órán át főzzük, míg a hús is, a zöldségek is megpuhulnak. Kb. 15 perccel azelőtt, hogy megpuhulna, belerakjuk a zöldborsót is.

Amíg a hús puhul, a báránymájat ledaráljuk, a nagyon apróra vágott újhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, a liszttel, a morzsával és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Fél órára félretesszük, hogy a morzsa megduzzadhasson benne. Végül vágódeszkáról késsel aprítva a májgaluskát a levesbe szaggatjuk, bár ezt külön sózott, forrásban lévő vízben is kifőzhetjük, majd leszűrve mehet is a levesbe.

A mustárt a tejföllel és egy kevés forró levessel simára keverjük, a levesbe zúdítjuk. Megkóstoljuk, ha kell, utánafűszerezzük. 5 perc főzés után tálalható. Díszíthetjük Karikás Pistával is.