Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.
Hozzávalók
(6 főre)
1 kg füstölt malacoldalas
25 dkg lencse
3 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
2 babérlevél
fél kiskanál Univer Erős Pista
fél kiskanál Univer fokhagymakrém
1 evőkanál Univer mustár
4 evőkanál olaj
1 evőkanál finomliszt
1 kiskanál pirospaprika
1 kiskanál tárkonyos ételecet vagy citromlé
fél kiskanál majoránna
fél csokor petrezselyem
Leves
Elkészítés:3 óra és 30 perc
Nehézségi szint:Közepes

Lencseleves füstölt malacoldalassal

A füstölt oldalast a csontjai mentén földaraboljuk, majd egy fazékban, annyi (kb. 2,5 liter) vízben, amennyi bőven ellepi, kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük, levében hűlni hagyjuk.

A lencsét átválogatjuk, és 2-3 órára, de még jobb, ha egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. Az oldalas főzőlevét egy fazékba öntjük. A beáztatott lencsét leszűrjük, a zöldségekkel együtt a főzőlébe rakjuk, és feltesszük főni. A babérlevéllel fűszerezzük, a Piros Arannyal, a zúzott fokhagymával (fokhagymakrémmel) és a mustárral ízesítjük. Amint forr, kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük. Kb. 45 percig főzzük, ezalatt a lencse is és a zöldségek is megpuhulnak benne, ha kell, elfövő levét pótoljuk.

Közben egy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, majd a lisztet kb. 1 perc alatt kevergetve zsemleszínűre pirítjuk rajta. A tűzről levéve a pirospaprikát is belekeverjük. Hűlni hagyjuk, azután egy keveset a forró levesből belemerünk, így öntjük a többihez. 3-4 percig forraljuk, ezalatt leve kissé besűrűsödik.

Az ecettel (citromlével) kellemesen pikánsra ízesítjük, a majoránnával és a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, ha kell, utánasózzuk. Végül a puha oldalascsíkokat belerakjuk, a levesben megforrósítjuk.