Ha Márton nap, akkor liba lakoma. Lehetne csűrni csavarni, de a klasszikus lilakáposztás, krumplis kísérettel tündöklő libacombnak nincsen párja!
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 140 fokra.
- Tisztítsuk meg a libacombokat, majd finoman sózzuk be mindkét oldalát.
- Magas falú tepsit kenjünk ki enyhén Vénusz 100% napraforgó-étolajjal. Tegyük egymás mellé a libacombokat, bőrrel felfelé, majd helyezzünk mellé megpucolt, félbevágott lilahagymákat, fokhagymákat és pár szál friss kakukkfüvet. Zárjuk le alufóliával a tepsit, és tegyük az előmelegített sütőbe 90 percre.
- Szedjük le a lilakáposzta külső rétegeit, majd vágjuk 8 cikkre. Vágjuk le a torzsa részt, majd daraboljuk fel az egész káposztát egyenlő vékony szeletekre. A lilahagymát pucoljuk meg, és vágjuk a káposztával azonos méretű szeletekre.
- Magas falú nagy edényben hevítsünk Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a feldarabolt lilakáposztát és lilahagymát, majd kezdjük el kíméletesen lepirítani. Ha már egy kicsit összeestek a zöldségek, adjunk hozzá 2 dl száraz vörösbort, kevés barna cukrot, sót és friss rozmaringot. Fedjük le, főzzük a legalacsonyabb fokozaton, gyakran kavarva 60-70 percig. Ha már lekvárra emlékeztető állaga kezd lenni, adjuk hozzá a balzsamecetet, majd zárjuk el alatta a hőt.
- Pucoljuk meg a krumplit, majd főzzük puhára enyhén sós vízben 35-40 perc alatt. Ha elkészült, törjük össze villával vagy krumplinyomóval.
- Ha letelt a 90 perc a sütőben, emeljük meg 200 fokra a hőmérsékletét a sütőnek. Távolítsuk el az alufóliát, locsoljuk meg a libacombokat a kiolvadt libazsírral egy hosszú nyelű kanál segítségével, majd 5 percenkét újra locsolgatva süssük készre 20 perc alatt, vagy amennyi idő alatt ropogósra és pirosra nem sül a liba bőre.
- Tálaljuk forrón a libacombot a káposztával és a krumplipürével.