Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.
Hozzávalók
(4 főre)
  • 4 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 1 nagyobb (vagy 2 kisebb) sertés szűzpecsenye
  • 3 db cékla
  • 1 nagyobb póréhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • fél zellergumó
  • 3 nagyobb krumpli
  • 1 tk só
  • 4 babérlevél
  • 2-4 ág friss kakukkfű
  • 100 g mezei szegfűgomba, vagy más friss, bevizsgált erdei gomba
  • 1 ek mustár
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
Főétel
Elkészítés:90-100 perc
Nehézségi szint:Közepes

Szűzpecsenye gombával és őszi zöldségekkel

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Pucoljuk meg a céklát, sárgarépát, zellert, krumplit, majd daraboljuk 4-7 cm-es darabokra, kedvünk szerint.
  3. Halmozzuk az őszi zöldségeket Vénusz 100% napraforgó-étolajjal enyhén kikent tepsibe. Rejtsünk közéjük 6 gerezd fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, 5 cm-esre szeletelt póréhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd fedjük be a tepsit, és süssük az előmelegített sütőben 50 percen keresztül.
  4. Ha letelt az idő, hevítsünk teflonserpenyőben 2-3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolajat.
  5. Vágjuk a sertésszüzet 10 centis hengerekre, majd óvatosan helyezzük a forró serpenyőbe. Óvatosan forgatva süssük 1-2 percig minden oldalát, amíg egyenletesen lepirul. 
  6. Vegyük ki a tepsit a sütőből, majd tegyük a sertésszűz darabokat a zöldségek tetejére. Sózzuk, borsozzuk! Emeljük a sütő hőfokát 200 °C-ra, majd tegyük vissza a tepsit a sütőbe. 12-14 perc alatt süssük készre.
  7. A sertésszűz sütése után visszamaradt zsiradékot hevítsük újra a serpenyőben. Ha elég forró, pirítsuk le benne a megtisztított gombát, amíg kicsit összeesik. Öntsük fel tejszínnel, majd keverjünk hozzá 1 kanálnyi mustárt. Forraljuk fel, és hagyjuk besűrűsödni pár perc alatt.
  8. Ha elkészült a sütőben a hús, szedjük vágódeszkára, és pihentessük 4-8 percig, aztán szeleteljük fel.
  9. Tálaljuk forrón az őszi zöldségekkel és a gombamártással!

Elkészítési tipp

  • Ha magunk szednénk gombát az őszi kirándulásaink során, mindig vizsgáltassuk be fogyasztás előtt gombaszakértővel!
  • Ne süssük túl a sertésszüzet, hamar kiszárad.
  • Ha van otthon, használjunk a zöldségek sütéséhez cseréptálat.