- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- Pucoljuk meg a céklát, sárgarépát, zellert, krumplit, majd daraboljuk 4-7 cm-es darabokra, kedvünk szerint.
- Halmozzuk az őszi zöldségeket Vénusz 100% napraforgó-étolajjal enyhén kikent tepsibe. Rejtsünk közéjük 6 gerezd fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, 5 cm-esre szeletelt póréhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd fedjük be a tepsit, és süssük az előmelegített sütőben 50 percen keresztül.
- Ha letelt az idő, hevítsünk teflonserpenyőben 2-3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolajat.
- Vágjuk a sertésszüzet 10 centis hengerekre, majd óvatosan helyezzük a forró serpenyőbe. Óvatosan forgatva süssük 1-2 percig minden oldalát, amíg egyenletesen lepirul.
- Vegyük ki a tepsit a sütőből, majd tegyük a sertésszűz darabokat a zöldségek tetejére. Sózzuk, borsozzuk! Emeljük a sütő hőfokát 200 °C-ra, majd tegyük vissza a tepsit a sütőbe. 12-14 perc alatt süssük készre.
- A sertésszűz sütése után visszamaradt zsiradékot hevítsük újra a serpenyőben. Ha elég forró, pirítsuk le benne a megtisztított gombát, amíg kicsit összeesik. Öntsük fel tejszínnel, majd keverjünk hozzá 1 kanálnyi mustárt. Forraljuk fel, és hagyjuk besűrűsödni pár perc alatt.
- Ha elkészült a sütőben a hús, szedjük vágódeszkára, és pihentessük 4-8 percig, aztán szeleteljük fel.
- Tálaljuk forrón az őszi zöldségekkel és a gombamártással!
Elkészítési tipp
- Ha magunk szednénk gombát az őszi kirándulásaink során, mindig vizsgáltassuk be fogyasztás előtt gombaszakértővel!
- Ne süssük túl a sertésszüzet, hamar kiszárad.
- Ha van otthon, használjunk a zöldségek sütéséhez cseréptálat.